Bakgrundsoskärpa / Bokeh

Bokeh är det korrekta ordet för bakgrundsoskärpa inom fotografin, dock tycker jag det är onödigt att kunna det ordet så vi kör bara med bakgrundsoskärpa.

Bakgrundsoskärpa är när ditt motiv är skarpt på bilden och bakgrunden blir suddig / oskarp, man kan säga att man frånskiljer motivet från bakgrunden så ögat lättare ska kunna uppfatta vad du har fotograferat eller vill visa upp, dessutom kan det i vissa fall vara en ganska tråkig bakgrund som du kan trolla bort genom att göra den oskarp.

Här är ett exempel på bakgrundsoskärpa, du ser säkert att den bilden med oskarp bakgrund är mycket mer intressant och den andra tråkig.

För att få bakgrundsoskärpa så måste du frångå automatiskt läge i din kamera och välja bländarautomatik, detta kan du göra på de allra flesta kameror idag via en programratt eller inne i menyerna, på ratten ska det stå A på Sony, AV på Canon, har du något annat kameramärke så får du kolla i instruktionsboken hur du väljer detta, det kan skilja på vissa kameror och heta antingen bländarautomatik eller bländarförval.

Nu när du har rattat in rätt program så ska du släppa in så mycket ljus som möjligt genom objektivet genom att välja den största bländaröppningen du kan ha, detta gör du genom att snurra på någon av alla vred på din kamera, det är bara testa sig fram. Din kamera kommer nu att indikera vilken bländare som är vald, sedan väljer den slutartid själv och även isotal om du valt auto på det, kameran visar vilken bländare som är vald genom att visa dig olika siffror t.ex 2.8, 3.5, 4.0, 5.6, 8.0, 9.0, 11.0 och så vidare.

Nu är det så att din största bländaröppning du kan välja är den lägsta siffran du kan välja och ju högre siffra så blir det mindre bländaröppning, det är lätt att tänka fel här och tro att man ska ha en sån hög siffra som möjligt men så är det inte. Alltså ju lägre siffra = ju mer ljus släpper du in, ju högre siffra = ju mindra ljus släpper du in.

Siffra är alltså bländarvärdet och ju mindre bländarvärde ju suddigare bakgrund får du och ju högre bländarvärde ju skarpare bakgrund.

Nu när du valt ditt lägsta bländarvärde så kan du prova fotografera en person eller något annat till exempel en blomma, du får inte stå för långt bort från motivet utan ganska nära men ändå att motivet kan bli skarpt, då kommer du att få en suddig bakgrund, står du för långt ifrån ditt motiv kommer bakgrunden ändå att bli skarpare än du tänkt dig.

Extrema vidvinkelobjektiv är inte så jättebra att få suddiga bakgrunder med utan jag råder dig att ha minst 35mm objektiv när du gör detta, helst 50mm eller mer. Klassiska populära porträttobjektiv ligger på 80-90mm och här blir det lätt att få suddig bakgrund, har du en zoom t.ex 70-200mm så är denna perfekt att få suddiga bakgrunder med, ju mera mm (större brännvidd) ju mer suddiga bakgrunder får du.

Här är ett exempel till:

Sen några exempel på bokeh / bakgrundsoskärpa:

Ha det fint nu och lycka till med fotograferingen!

Fotoskolan

Fotoskolan bildas i samband med att jag får många frågor av människor som undrar hur jag gör för att fotografera olika saker och hur man använder sig av olika tekniker inom fotograferingen för att få ett visst resultat, dessa frågor kommer jag att gå igenom i fotoskolan där jag ska försöka förklara på ett enkelt sätt genom text och bilder, alla dessa frågor och svar kommer att samlas i en ny kategori till höger på sidan som heter fotoskolan.

Jag kommer också att gå in lite mer ingående på den tekniska aspekten av fotograferingen där jag kommer att förklara varför vissa bildresultat blir som dem blir, men för dig som bara vill lära dig den grundläggande fotograferingen behöver så klart inte läsa den mera tekniska biten i de kommande beskrivningen.

Den första delen av fotoskolan kommer att handla om Bokeh vilket betyder bakgrundsoskärpa inom fotografin, dock ska jag försöka hålla mig till enkla ord som alla förstår, därför håller jag mig till ordet bakgrundsoskärpa.