Konica Hexanon AR 85mm F1.8

Som vanligt med gamla Konica objektiv så har du ingen elektronik i objektiven vilket betyder att du måste fokusera och ställa in bländare manuellt, detta fungerar bra om du har ett bländarförval program på din kamera, eller slutartidsautomatik. Du får inte heller någon information i dina bilder vilken bländare eller brännvidd du har använt, är detta något du kan acceptera så rekommenderar jag varmt alla Hexanon objektiv.

Jag upplever detta objektiv som mjukt/soft på bländare 1.8 men redan på bländare 2.8 är den fantastiskt, den levererar skarpa, kontrastrika bilder, vackert renderade färger och en fantastiskt bakgrundsoskärpa direkt ur kameran, dock har mina exempelbilder fått sig en digital retouch i Lightroom där de är behandlade och beskurna i mitt tycke och smak.

Konica Hexanon AR 85mm F1.8 adapterad med Sony A7R II

Objektivet är en liten guldklimp för dig som tycker om att fotografera porträtt och någorlunda stora saker med en fantastisk bokeh, objektivet är så bra att hittar du ett objektiv i bra skick och till rätt pris så köp.

Objektivet saknar dock vädertätning så ibland kan det vara dammkorn inne i linsen men detta är något som sällan påverkar bilden. Ska du använda objektivet till exempel i skogen så kommer du inte nära små objekt då den har en meters närgräns, dock kommer du att kunna fotografera landskapsbilder och andra motiv i viss mån. Jag har dock fotograferat många mindre saker med en sensor på 42 megapixel och beskurit efteråt, det fungerar bra om du har hög upplösning i din kamera.

Objektivet väger cirka 420 gram med båda linslocken på, största bländare är 16 och är graderat 1.8 – 2.8 – 4 – 5.6 – 8 – 11 – 16 – AE. Bländaren kan även ställas in i halva steg som inte är graderade.

Nedanför kommer exempelbilder från detta objektiv och vill du se dem i full upplösning så kan du använda dig av den här flickr länken:

https://flickr.com/photos/183052120@N08/sets/72157710258590211

Vill ni läsa mer tekniskt angående objektivet så hänvisar jag er till den här sidan som har mycket information om Konica och objektivet, sidan är på engelska:

https://www.buhla.de/Foto/Konica/Objektive/e85_18.html

Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather

Konica Hexanon AR 50mm f:1.4

Konica Hexanon AR 50mm f:1.4 är ett raktecknande och mycket skarpt 50mm objektiv som har en mycket bra känsla och vikt, den känns väldigt välbalanserad på en Sony A7RII som jag testad den på. Jag har använt objektivet med en K/AR – Nex adapter från K&F Concept vilket fungerar väldigt bra, objektivet kommer ut en bit från kameran vilket gör att man kommer åt bländarringen och avståndsringen även om man har stora händer som jag. Detta test är utfört utan motljusskydd eftersom jag inte har något, jag har bara använd handen som motljusskydd när det behövts.

Enbart objektivet väger 368g med adaptern och monterat på kameran väger hela paketet 1028g. Objektivet har bländarsteg enligt 1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22.Närmaste fokuseringavstånd är 0.45meter och oändligheten ligger just över 10 meter. Bländaren består av 6 lameller som bildar en hexagon på mindre bländaröppningar. Filterdiametern är 55mm.

Här är två olika bilder på hur objektivet ser ut på Sony A7RII:

Sony A7RII + Konica Hexanon AR 50mm f:1.4
Sony A7RII + Konica Hexanon AR 50mm f:1.4

Alla bilderna är oredigerade och direkt ur kameran, sedan längre ned kommer redigerade bilder.

Bakrundsoskärpan är fantastiskt bra, riktigt len och mjuk, objektivet renderar färgerna på ett riktigt fint sätt och skärpan är riktigt bra, objektivet är ganska soft på bländare 1.4 och även något soft på bländare 2 men på 2.8 där börjar det hända grejer. Jag tycker att bländare 1.4 och 2 är ganska oanvändbara de flesta gånger eftersom de har extremt kort skärpedjup, dock kan det vara bra om man vill fotografera i riktigt lite ljus utan att öka på isotalet. Alla bilderna nedan är fotograferade med bländare 2.8-4.

Den här bilden är dock tagen på bländare 5.6, den blev något oskarp men syftet var att visa att vid den här bländaren börjar hexagoner synas i ljuspunkter och reflexer, titta på den övre delen av bilden så ser ni att många ljuspunkter börjar likna hexagoner, detta beror på de hexagonformade bländarlamellerna som gör denna form av ljuspunkter.

Hexagoner börjas synas i ljuspunkter.

Här är en bild som är fotograferad i svagt motljus med stor bländaröppning kommer inte ihåg riktigt men det var 2.8 eller 4, dock ser man att bokeh’n kan bli ganska stökig och orolig i vissa situationer, i de allra flesta fall har den en helt fantastisk bokeh men här i svagt motljus är det inte så fint.

Orolig / Stökig bakgrundsoskärpa vid motljus.

Motljusegenskaperna är inte lika bra som på dagens objektiv då det blir mycket flares och andra ljusfenomen inne i optiken, dock kan jag tycka det kan bli ganska spännande och fina motiv ändå, här har jag riktigt provocerat optiken, i den första bilden är solen nästan rätt in i optiken och i den andra bilden lyser den in cirka 45 grader ifrån sidan. Jag ger ändå objektivet ett stort plus i kanten för att den är så bra på lyfta fram detaljer i dessa motljusbilder där många optiker hade gjort bilden mycket mörkare. Första bilden är med bländare 8 och den andra med bländare 2.8.

Bländare 8
Bländare 2.8

Även här är en landskapsbild tagen med bländare 8, kraftigt motljus men inga flares, ska testa redigera denna och se vad man kan få fram i Lightroom.

Bländare 8

Objektivet är väldigt raktecknande och detaljrikedomen är det inget fel på.

Här är några av bilderna som jag redigerat i Lightroom, dem är alltså endast beskurna och redigerade i Lightroom, inget annat hjälpmedel har använts.

Det finns en hysteri bland tillverkare av objektiv idag där man ska ha objektivet så skarpt som möjligt redan på största bländaröppning vilket i detta fall är 1.4, sedan sitter det massor av olika människor och ägnar sig åt olika laboratorietester vilket objektiv som verkligen är skarpast, jag tycker å andra sidan att det är roligare att göra test ute i verkligheten och uppleva känslan samt rendering och skärpa i objektivet. Ett nytt objektiv som motsvarar detta idag får du nog ge väldigt mycket pengar för, och ett objektiv som ska upp i samma silkeslena bokeh och färgrendering är nog också svårt att hitta om du inte tittar på dyrare proffsobjektiv.

Detta objektiv är så billigt att du hittar det i nyskick för under tusen kronor och med lite tur mindre än så, därför kommer jag inte att ta hänsyn till priset när jag sätter betyg på objektivet, då hade den automatiskt fått högsta betyg.

Det här objektivet är väldigt skarpt, raktecknande, renderar färger fint, känslan i avståndsringen är väldigt bra, den går mjukt och fint om än något trögt, det är lätt att ställa in skärpan. Detta objektiv är faktiskt så bra att det ingår i min privata samling och kommer inte att säljas förrän jag hittar ett jag tycker bättre om. Kan du bara tänka dig att fokusera manuellt och välja bländaröppning manuellt på objektivet så är det här en liten guldklimp om du hittar den begagnad någonstans.

Det samlade betyget, utan hänsyn till priset blir 7/10.

Objektivtester

Jag kommer att börja göra objektivtester på min blogg, det kommer att handla om gamla som nya objektiv, tanken är att testa dessa objektiv ska testas ute i naturen där jag kommer gå igenom vad jag tycker om objektivets egenskaper som känsla, skärpa, bokeh, färger, rendering och byggkvalitet.

Allt som är laboratorietester kommer jag att undvika, för mig är det mycket viktigare hur känslan är i objektivet samt hur dess egenskaper är, inte om den är superskarp på full öppning vilket det verkar råda någon form av hysteri kring idag, jag är även opartisk och säljer inga nya kameror eller objektiv, därför känner jag mig fri att kunna skriva bra om gamla objektiv då det inte påverkar mig på samma sätt som många andra.

Mitt råd just nu i skrivande stund är att du inte ska dras med i hysterin kring skärpa och upplösning utan fundera vad du själv vill åstadkomma med dina bilder, om du kan tänka dig att ändra bländare manuellt och fotografera halvmanuellt så finns gamla objektiv för under tusenlappen och ibland för bara en hundralapp som renderar färger kombinerat med skärpa så fint jämfört med moderna objektiv där du kommer att få köpa ditt objektiv på avbetalning eller spara pengar länge, detta är objektiv som kostar 5-10000kr eller ännu mer per styck. Min generella uppfattning är också att väldigt många moderna objektiv har en mera aggresiv / skarp / stökig bakgrundsoskärpa vilket kanske kommer ifrån att man jagar skärpa idag genom att göra glasen så rena och klara som möjligt, detta låter jag dock vara osagt eftersom jag inte har den kunskapen i ämnet att säga om så är fallet.

Nu pratar jag förstås om prime-objektiv, alltså en fast brännvid t.ex 90mm, det är den sortens gamla objektiv som kan vara en riktig investering för dig som vill ha bra grejer men ändå inte slösa bort alla dina pengar, gamla sortens zoom objektiv är generellt så dåliga att de inte är någon mening alls att använda på moderns kameror, därför kommer dessa tester enbart att handla om prime-linser, eventuellt någon gammal zoom som fått väldigt bra rykte. Vissa gamla objektiv som är tillverkade fram till 1980 är radioaktiva och dem skulle jag vilka avråda ifrån även om det påstås vara ofarligt.

Det första testet som kommer ut kommer att handla om Konica Hexanon AR 50mm f:1.4.