Test av vintage objektiv

Vi har vart och vandrat ganska mycket i naturen och därmed hittat en massa motiv som ni som vanligt kan se på Http://www.500px.com/bholmbom/

För er som är intresserade av gamla vintage objektiv så har jag testat två stycken, en Carl Zeiss tele-tessar 300mm f:4 som det knappt finns något att läsa om på internet och de tester som finns att läsa skriver de bara om att den är soft på bländare 4, funderar vad detta har för betydelse egentligen då man aldrig, i alla fall inte jag använder bländare under 9 vid djurfotografering, de tester man läser om objektiv handlar bara om vad de presterar för skärpa vid lägsta bländare som för mig endast är intressant på objektiv kring 50-100mm.

Hök ugglan på bilden är fotograferad med Carl Zeiss tele-tessar 300mm f:9.

Fjällvråken är fotograferad med Carl Zeiss tele-tessar 300mm f:9 + 2x extender contax/yashica så bländaren är egentligen två steg högre än 9.

Fjällvallmon är fotograferad med en Pentacon 50mm 1.8, ett fantastiskt objektiv med en vridande karaktäristiskt bokeh.

Ha det bra!

Lite nya bilder

Sommaren har börjat komma i Kiruna och med den alla djuren och växterna som är här en kort period innan det försvinner igen.

Har uppdaterat min sida http://www.500px.com/bholmbom/ med lite nya bilder från den här perioden, bland annat en hök uggla som vi stötte på i skogen på kvällen med midnattsol, det var dessutom min första uggla som jag faktiskt lyckats fotografera och detta med ett gammalt helt manuellt objektiv av märke Chinon 135mm 2.8, en gammal raritet som faktiskt är superskarp och ger superfina färger, nackdelen är att du måste fotografera manuellt, eller i alla fall välja bländare och fokusering samt iso själv om du använder någon kamera som stödjer bländarautomatik med manuella objektiv.

Ha en trevlig helg !

Skogspromenad

Var ute och promenerade idag i finvädret, 20 plusgrader i maj i Kiruna, riktigt skönt!

Testade ett gammalt objektiv på min Sony A7r2, nämligen ett Canon Fd 50mm f:2 som har legat i byrålådan några år, det är ett gammalt kit objektiv från 1982 tror jag. Men vilket objektiv, absolut superskarpt!

Fotograferade ett par nässelfjärilar som var på ett par videbuskar, bilden blev kanonbra trots att den är förstorad ganska mycket, detta objektiv kan man med lite tur få för 100kr och ska jag ge den ett betyg så måste det bli 5/5 på grund av det låga priset, vilket faktiskt är så lågt att det är synd om säljaren.

Trevlig helg allihopa! Vill ni se fler bilder så spana in min sida på https://500px.com/bholmbom

En ny video.

Har gjort en ny video med lite klipp från naturen, blandat med norrsken, Göran Agdur har gjort musik som jag får använda i filmen, stort tack!

Jag söker fortfarande efter artister som vill ha med sin musik i mina videos, vill du ha med din musik så tveka inte att kontakta mig.

Snart börjar årstiderna jag tycker om bäst, våren, sommaren och hösten, och i år ska jag försöka filma och fotografera extra mycket.

Ha det bra.

Laddat upp bilder

Har suttit och gått igenom gamla bilder hela dagen, som jag har laddat upp till min Portfoolio på http://www.500px.com/bholmbom/ ,om ni har lite att göra någon dag så rekommenderar jag er att kolla bland bilderna, kanske finner ni något ni är intresserad utav eller kommer på något nytt resmål i sommar?

Här är en bild från Bardu i Nordnorge på sommaren.

Ha en trevlig helg allihopa!

Landscape in Bardu by Björn Holmbom on 500px.com


Gått igenom lite bilder

Har gått igenom lite bilder från 2013, var ju tyvärr med om en hacker attack där alla mina färdig framkallade bilder blev låsta med en lösenkod och för att låsa upp dom ville hackers ha betalt såklart, det gick jag inte med på och därför försvann alla färdiga bilder, dock har jag kvar RAW bilderna som hackers inte kom åt, och som inte gick att sätta lösenord på, därför rekommenderar jag dig som läser åter igen att fotografera allt i RAW, det är ett negativ som är bra och skyddat på många sätt.

The west mountains in Mars 2013 by Björn Holmbom on 500px.com

Jag har inte orkat gå igenom mina bilder för att framkalla dom igen förrän nu, flera år senare, och vissa bilder får en hängiven plats bland mina bästa bilder på https://500px.com/bholmbom

Ha en trevlig helg allihopa!

Bilder från Nordnorge

Håller på kollar igenom gamla bilder och redigerar om dom allt eftersom man lärt sig programmen bättre och tekniken har blivit bättre, jag rekommenderar er att alltid fotografera i raw format, det blir som ett negativ som du kan redigera om i framtiden.

Här är i alla fall två bilder från Nordnorge som jag är väldigt nöjd med, och nu har dom fått en plats på min 500px sida, länk finns uppe på sidan.

Ha en trevlig kväll allihopa!

Senja in Norway by Björn Holmbom on 500px.com
Sunset in Senja by Björn Holmbom on 500px.com

Norrskensbild från 2013

Jag kommer ihåg när jag tog den här norrskensbilden för 5 år sen i december, alltså 2013. Jag hade bestämt mig att jag skulle ha en fin norrskensbild från den här platsen -Utsikten utanför Kiruna, och jag hade vart där många kvällar som resulterade i misslyckade resultat, det kom inget norrsken eller så var det på fel ställe på himlen eller så var det för svagt osv, men helt plötsligt en kväll så var det där, dock är det med tekniken som fanns 2013 och det gör att bilden är ganska brusig då den togs utan månljus, men den är såpass fin att jag tycker den förtjänar en plats på min 500px sida.

Utsikten December 2013 by Björn Holmbom on 500px.com

Vill ni se fler bilder på min 500px sida så finns det en länk högra upp på bloggen.

Ha en trevlig kväll allihopa!

Ingen ny huvudnivå LKAB,s gruva i Kiruna.

Den här bilden på LKAB,s gruva i Kiruna togs idag 27/10 2018, detta är alltså dagen efter att LKAB,s ledning med Jan Moström som VD meddelat att det inte blir någon ny huvudnivå i befintlig malmkropp i Kirunagruvan, malmen är helt enkelt så liten i mängd under den nuvarande huvudnivån 1365 att den anses inte vara värd att ta upp.

No more head level by Björn Holmbom on 500px.com

Bolaget säger samtidigt att malmen fortsätter norrut mot Luossavaara där den ligger på 2300 meters djup, man vet inte hur malmkroppen ser ut i dagens läge men kommer att driva en ort (tunnel) dit för att undersökningsborra och skaffa sig en bättre uppfattning om hur malmkroppen ser ut.

Bolaget säger sig nu vara ett vanligt gruvbolag där man måste prospektera och söka efter nya mineraliseringar som är brytningsvärda för att överleva.

Tidigare var framtidstron hög hos bolaget då man ansåg sig ha en stor mineralreserv som skulle räcka en lång tid under den nuvarande huvudnivån, men just nu ser malmen ut att räcka till 2035 sedan är det slut om man inte hittar någon brytningsvärd fyndighet.

Frågor jag funderar på nu är:

Hur kunde bolaget ha så fel om volymen i den nuvarande malmkroppen?, Det är ändå högt utbildat folk som arbetar och arbetat med detta, enligt tidningarna sägs det att man glömt borra, jag tycker detta låter för osannolikt för att vara sant, det måste finnas en mer seriös förklaring.

Om man vet att malmen fortsätter norrut så är det naturligtvis lite tråkigt att man kanske byggt på malmen och måste eventuellt flytta de gamla husen man bevarat en gång till.

Framtiden för bolaget ser sämre ut än på länge, det finns massor av fyndigheter runt och i Kiruna om man tittar på SGU,s karta, jag hoppas bara att de hittar något som är ekonomiskt försvarbart för Kirunas framtid.

Ha en trevlig helg allihopa.

Norrskensbilder

Vi var ute och fotograferade lite norrsken den 8 oktober förra helgen, det var ett starkt kp index på 6, och det var ett riktigt fint norrsken som både fotograferades och filmades.

Jag har postat en teaser film med Kiruna kyrka i norrsken i mitt förra inlägg men jag har mycket på datorn som kommer ut någon gång i framtiden 🙂

Här är i alla fall två nya bilder som jag uppdaterat min 500px sida med, ha en trevlig helg allihopa!

Http://www.500px.com/bholmbom/

Aurora Borealis outside Jukkasjärvi October 2018 by Björn Holmbom on 500px.com
Aurora Borealis outside Jukkasjärvi October 2018 by Björn Holmbom on 500px.com