Märkligt möte på skjutbanan i Kiruna

Innan jag skriver mer så vill jag informera om att jag umgåtts med jägare och haft med jakt och fiske att göra på ett eller annat sätt hela mitt liv, alla jägare och fiskare jag träffat är naturnära och väldigt trevliga människor som vill värna om jakten på alla sätt det går, det är verkligen supertrevliga människor med hjärtat på det rätta stället..

Därför blev jag väldigt förvånad när vi var på Kiruna Jakt och Fiske,s skjutbana 4km efter Kurravaaravägen och promenerade där för några dagar sedan, de har en väldigt fin grusväg man kan gå på där, men när vi går där så kommer det en människa i snabb hastighet förbi oss, vänder 180 grader på vägen och kör fram till oss och i det närmaste förhör oss utan att presentera sig vad vi gör där, varför vi är där, vad vi har för ärenden där, vad vi fotograferar, varför och vad vi fotograferar och varnar oss slutligen att inte gå bakom skjutbanorna för att sedan veva upp bilfönstret, köra bort och gå in i ett klubbhus lika snabbt som personen kom, detta på ett otrevligt sätt.

Jag tror att det troligtvis bara är den här människan som gör så, presentera er istället, fråga om den ni möter är intresserad av jakt och fiske, fråga om de har jagat eller är intresserade av jakt och fiske eller tjänster ni erbjuder i form av skjutbanor med mera, skräm inte iväg människor med dålig attityd!

Skärpning!

Grusväg intill skjutbanan.
Grusväg intill skjutbanan.

Objektivtester

Jag kommer att börja göra objektivtester på min blogg, det kommer att handla om gamla som nya objektiv, tanken är att testa dessa objektiv ska testas ute i naturen där jag kommer gå igenom vad jag tycker om objektivets egenskaper som känsla, skärpa, bokeh, färger, rendering och byggkvalitet.

Allt som är laboratorietester kommer jag att undvika, för mig är det mycket viktigare hur känslan är i objektivet samt hur dess egenskaper är, inte om den är superskarp på full öppning vilket det verkar råda någon form av hysteri kring idag, jag är även opartisk och säljer inga nya kameror eller objektiv, därför känner jag mig fri att kunna skriva bra om gamla objektiv då det inte påverkar mig på samma sätt som många andra.

Mitt råd just nu i skrivande stund är att du inte ska dras med i hysterin kring skärpa och upplösning utan fundera vad du själv vill åstadkomma med dina bilder, om du kan tänka dig att ändra bländare manuellt och fotografera halvmanuellt så finns gamla objektiv för under tusenlappen och ibland för bara en hundralapp som renderar färger kombinerat med skärpa så fint jämfört med moderna objektiv där du kommer att få köpa ditt objektiv på avbetalning eller spara pengar länge, detta är objektiv som kostar 5-10000kr eller ännu mer per styck. Min generella uppfattning är också att väldigt många moderna objektiv har en mera aggresiv / skarp / stökig bakgrundsoskärpa vilket kanske kommer ifrån att man jagar skärpa idag genom att göra glasen så rena och klara som möjligt, detta låter jag dock vara osagt eftersom jag inte har den kunskapen i ämnet att säga om så är fallet.

Nu pratar jag förstås om prime-objektiv, alltså en fast brännvid t.ex 90mm, det är den sortens gamla objektiv som kan vara en riktig investering för dig som vill ha bra grejer men ändå inte slösa bort alla dina pengar, gamla sortens zoom objektiv är generellt så dåliga att de inte är någon mening alls att använda på moderns kameror, därför kommer dessa tester enbart att handla om prime-linser, eventuellt någon gammal zoom som fått väldigt bra rykte. Vissa gamla objektiv som är tillverkade fram till 1980 är radioaktiva och dem skulle jag vilka avråda ifrån även om det påstås vara ofarligt.

Det första testet som kommer ut kommer att handla om Konica Hexanon AR 50mm f:1.4.

Fotoskolan

Fotoskolan bildas i samband med att jag får många frågor av människor som undrar hur jag gör för att fotografera olika saker och hur man använder sig av olika tekniker inom fotograferingen för att få ett visst resultat, dessa frågor kommer jag att gå igenom i fotoskolan där jag ska försöka förklara på ett enkelt sätt genom text och bilder, alla dessa frågor och svar kommer att samlas i en ny kategori till höger på sidan som heter fotoskolan.

Jag kommer också att gå in lite mer ingående på den tekniska aspekten av fotograferingen där jag kommer att förklara varför vissa bildresultat blir som dem blir, men för dig som bara vill lära dig den grundläggande fotograferingen behöver så klart inte läsa den mera tekniska biten i de kommande beskrivningen.

Den första delen av fotoskolan kommer att handla om Bokeh vilket betyder bakgrundsoskärpa inom fotografin, dock ska jag försöka hålla mig till enkla ord som alla förstår, därför håller jag mig till ordet bakgrundsoskärpa.

Gått igenom lite bilder

Har gått igenom lite bilder från 2013, var ju tyvärr med om en hacker attack där alla mina färdig framkallade bilder blev låsta med en lösenkod och för att låsa upp dom ville hackers ha betalt såklart, det gick jag inte med på och därför försvann alla färdiga bilder, dock har jag kvar RAW bilderna som hackers inte kom åt, och som inte gick att sätta lösenord på, därför rekommenderar jag dig som läser åter igen att fotografera allt i RAW, det är ett negativ som är bra och skyddat på många sätt.

The west mountains in Mars 2013 by Björn Holmbom on 500px.com

Jag har inte orkat gå igenom mina bilder för att framkalla dom igen förrän nu, flera år senare, och vissa bilder får en hängiven plats bland mina bästa bilder på https://500px.com/bholmbom

Ha en trevlig helg allihopa!

Ingen ny huvudnivå LKAB,s gruva i Kiruna.

Den här bilden på LKAB,s gruva i Kiruna togs idag 27/10 2018, detta är alltså dagen efter att LKAB,s ledning med Jan Moström som VD meddelat att det inte blir någon ny huvudnivå i befintlig malmkropp i Kirunagruvan, malmen är helt enkelt så liten i mängd under den nuvarande huvudnivån 1365 att den anses inte vara värd att ta upp.

No more head level by Björn Holmbom on 500px.com

Bolaget säger samtidigt att malmen fortsätter norrut mot Luossavaara där den ligger på 2300 meters djup, man vet inte hur malmkroppen ser ut i dagens läge men kommer att driva en ort (tunnel) dit för att undersökningsborra och skaffa sig en bättre uppfattning om hur malmkroppen ser ut.

Bolaget säger sig nu vara ett vanligt gruvbolag där man måste prospektera och söka efter nya mineraliseringar som är brytningsvärda för att överleva.

Tidigare var framtidstron hög hos bolaget då man ansåg sig ha en stor mineralreserv som skulle räcka en lång tid under den nuvarande huvudnivån, men just nu ser malmen ut att räcka till 2035 sedan är det slut om man inte hittar någon brytningsvärd fyndighet.

Frågor jag funderar på nu är:

Hur kunde bolaget ha så fel om volymen i den nuvarande malmkroppen?, Det är ändå högt utbildat folk som arbetar och arbetat med detta, enligt tidningarna sägs det att man glömt borra, jag tycker detta låter för osannolikt för att vara sant, det måste finnas en mer seriös förklaring.

Om man vet att malmen fortsätter norrut så är det naturligtvis lite tråkigt att man kanske byggt på malmen och måste eventuellt flytta de gamla husen man bevarat en gång till.

Framtiden för bolaget ser sämre ut än på länge, det finns massor av fyndigheter runt och i Kiruna om man tittar på SGU,s karta, jag hoppas bara att de hittar något som är ekonomiskt försvarbart för Kirunas framtid.

Ha en trevlig helg allihopa.

Hittat rätt tema.

Jobbigt att prova en massa olika blogg teman och hitta något man trivs med, har hittat ett tema nu i alla fall som heter Twenty Seventeen vilket finns i WordPress plattform som jag valt att använda. Temat verkar passa mig bra, hittade en fin bild på en mink jag fotograferade i Skånes natur i somras, den passade väldigt bra som huvudbild på sidan än så länge.

Ha det bra!

Välkommen

Hej och välkommen till min blogg.

Här kommer jag att visa bilder från mina turer runt om i Norden, och det kanske kommer något tips och trix inom fotograferingens värld.

Här nedan är en bild på ett par grågäss som jag fotograferade i Skanör, Skåne i sommar, tycker själv bilden blev ganska bra.

Ha det bra!

Greylag in flight by Björn Holmbom on 500px.com