Aurora Borealis

Aurora borealis in Krokvik outside of Kiruna in January 2012 by Björn Holmbom on 500px.com

Sitter här och går igenom gamla bilder, just nu har jag gått igenom bilder från 2012 och hittat den här gamla norrskensbilden som är tagen i Januari 2012 i en liten by utanför Kiruna som heter Krokvik.

Det är roligt med gamla bilder, och har man raw filen kvar (negativet) så kan man prova att redigera om den efter några år eftersom Lightroom blivit mer kraftfullt, på just denna bilden blev det en ordentlig skillnad på grund av bättre bildverktyg.

Ha en bra helg allihopa!

Ny utrustning

Har införskaffat lite ny utrustning, begagnad men dock ny för mig.

Har gått över till att kombinera två olika kamerasystem, nämligen Sony a7 kamerahus som jag kombinerar med objektiv som tillhör andra märken, bland annat Canon och Pentax..

Jag är väldigt nöjd med denna kombination då jag tycker om Sonys kamerahus, däremot tycker jag inte om Sonys objektiv av olika anledningar men då har jag istället möjlighet att välja och vraka mellan Canon fd, Canon EF och Pentax objektiv.

Här är en bild på min Sony A7R ii för dom mer högupplösta bilderna, här sitter det monterat en riktigt skarp gammal lins, nämligen Auto Chinon 50mm f:1,7.

Och här är en bild på min filmkamera, Sony A7S ii med en Canon 24mm 1,4L.

Norrskensfilm

Här är en liten tre minuters film med norrsken från september, jakten på norrsken har börjat bra vilket denna film bevisar och det vore roligt med snö för filmernas skull även om man egentligen hade velat ha en lite längre period med barmark.

Filmen är inspelad i Laxforsen med omnejd, alla filmklipp är blandad hastighet från 100-300%, men alla har gjorts med tanke på att efterlikna hur norrskenet verkligen kan se ut, och som sagt är många av klippen i 100% fart, med andra ord verklig hastighet.

Ha det fint och besök gärna sidan snart igen.

Höstpromenad

Den här bilden tycker jag blev bra, den tog jag under en promenad vid den gamla Viscaria gruvan en liten bit utanför Kiruna, det går en vandringsled där som går till ett fjäll som heter Ädnamvaara och en bit efter den vandringsleden finns den här sjön med vackra höstfärger.

Bilden på Rönn löven är från en promenad idag i Laxforsen, det var ett väldigt fint på löven och jag var tvungen att ta en bild, bilden togs med Sony A7s ii med Canon FD 200mm SSC F:4.

Ha det bra allihopa!

Autumn Kiruna September by Björn Holmbom on 500px.com
Autumn in Laxforsen September by Björn Holmbom on 500px.com

Norrsken vid Laxforsen

Igår var jag och filmade norrsken vid Laxforsen / Torneälven mellan Kiruna och Jukkasjärvi, det var ett vackert norrsken som speglades i älvens vattenspegel.

Det ska bli spännande att filma starkare norrsken med vit snö på marken, jag är väldigt nyfiken på resultatet.

Ha en trevlig kväll.

https://youtu.be/Yba-g1Lu3zk
https://youtu.be/2Vpyd5e7THc

Aurora borealis / Norrsken

Igår var jag och testade att filma norrsken, ljuset var i princip obefintligt, ingen månljus bara lite ströljus från staden så jag fick använda mig utav ganska höga iso tal, men det var roligt ändå, nu vet jag att det fungerar.

Det var ju väldigt svagt norrsken som rörde sig sakta över himlen, så den här filmen är uppspelad i 400% hastighet.

I övrigt började jag och en kompis att fotografera norrsken 2010 tror jag det var, så det har blivit väldigt många stillbilder, många kanonbilder och ännu fler dåliga bilder, men så är det med norrsken, man tillbringar många timmar ute i snö och kyla för att få dom bra bilderna.

Nu har jag som sagt ledsnat på norrsken stillbilder mer eller mindre och har tänkt att filma det istället, det verkar roligt och utvecklande.

Ha en fin helg allihopa!

https://youtu.be/Eey6QxzZcW4

Stadsomvandlingen i Kiruna

Jag har ju dokumenterat i princip hela stadsflytten i stillbild, både med kamera och drönare, detta har jag gjort medans det fortfarande bott människor i kvarteren, det har jag även gjort med detta område Gruvfogdegatan i Kiruna.

Nu har jag dock blivit väldigt intresserad av film, och idag var vi och filmade hur det gått med rivningarna av kvarteret, det är intressant att dokumentera stadsflytten men just det här området var ju lite tråkigt för här har man mycket barndomsminnen ifrån, och snart är det borta.

Men så är det, gammalt rivs och nytt byggs upp, det kommer filmer senare på bloggen när nog mycket material finns att göra bra film utav.

Jag söker även lokalartister som vill vara med i filmerna med deras musik, vill ni vara med så skicka mig ett meddelande.

Ha det bra!

Skogspromenad

Idag var vi på en skogspromenad, 90 minuters promenad cirka, det var riktigt fint och skönt väder, en riktigt fin höstdag.

Jag går runt och väntar på att färgerna ska bli ännu starkare så kan man flyga lite drönare och få vackra landskapsbilder / film.

Här är ett höstlöv jag hittade i skogen, solen lyste fint på den så den var man ju tvungen att fotografera 🙂

Ha en trevlig helg allihopa!

Autumn in Kiruna September by Björn Holmbom on 500px.com