Norrskensbild från 2013

Jag kommer ihåg när jag tog den här norrskensbilden för 5 år sen i december, alltså 2013. Jag hade bestämt mig att jag skulle ha en fin norrskensbild från den här platsen -Utsikten utanför Kiruna, och jag hade vart där många kvällar som resulterade i misslyckade resultat, det kom inget norrsken eller så var det på fel ställe på himlen eller så var det för svagt osv, men helt plötsligt en kväll så var det där, dock är det med tekniken som fanns 2013 och det gör att bilden är ganska brusig då den togs utan månljus, men den är såpass fin att jag tycker den förtjänar en plats på min 500px sida.

Utsikten December 2013 by Björn Holmbom on 500px.com

Vill ni se fler bilder på min 500px sida så finns det en länk högra upp på bloggen.

Ha en trevlig kväll allihopa!

Ingen ny huvudnivå LKAB,s gruva i Kiruna.

Den här bilden på LKAB,s gruva i Kiruna togs idag 27/10 2018, detta är alltså dagen efter att LKAB,s ledning med Jan Moström som VD meddelat att det inte blir någon ny huvudnivå i befintlig malmkropp i Kirunagruvan, malmen är helt enkelt så liten i mängd under den nuvarande huvudnivån 1365 att den anses inte vara värd att ta upp.

No more head level by Björn Holmbom on 500px.com

Bolaget säger samtidigt att malmen fortsätter norrut mot Luossavaara där den ligger på 2300 meters djup, man vet inte hur malmkroppen ser ut i dagens läge men kommer att driva en ort (tunnel) dit för att undersökningsborra och skaffa sig en bättre uppfattning om hur malmkroppen ser ut.

Bolaget säger sig nu vara ett vanligt gruvbolag där man måste prospektera och söka efter nya mineraliseringar som är brytningsvärda för att överleva.

Tidigare var framtidstron hög hos bolaget då man ansåg sig ha en stor mineralreserv som skulle räcka en lång tid under den nuvarande huvudnivån, men just nu ser malmen ut att räcka till 2035 sedan är det slut om man inte hittar någon brytningsvärd fyndighet.

Frågor jag funderar på nu är:

Hur kunde bolaget ha så fel om volymen i den nuvarande malmkroppen?, Det är ändå högt utbildat folk som arbetar och arbetat med detta, enligt tidningarna sägs det att man glömt borra, jag tycker detta låter för osannolikt för att vara sant, det måste finnas en mer seriös förklaring.

Om man vet att malmen fortsätter norrut så är det naturligtvis lite tråkigt att man kanske byggt på malmen och måste eventuellt flytta de gamla husen man bevarat en gång till.

Framtiden för bolaget ser sämre ut än på länge, det finns massor av fyndigheter runt och i Kiruna om man tittar på SGU,s karta, jag hoppas bara att de hittar något som är ekonomiskt försvarbart för Kirunas framtid.

Ha en trevlig helg allihopa.

Ny Kiruna video!

Satte ihop en liten video med Kiruna och områden runt i kring Kiruna, alla videoklipp är filmade runt i kring Kiruna både från marken och drönare under 2017-2018.

Alla videoklipp från luften är godkänd för spridning av Lantmäteriet.

Är du en lokal artist och hade velat ha med din musik eller sång i någon av mina videos, tveka inte att kontakta mig!

Musik i videon: Aakash Gandhi – Viking

Ha en trevlig kväll.

Norrskensbilder

Vi var ute och fotograferade lite norrsken den 8 oktober förra helgen, det var ett starkt kp index på 6, och det var ett riktigt fint norrsken som både fotograferades och filmades.

Jag har postat en teaser film med Kiruna kyrka i norrsken i mitt förra inlägg men jag har mycket på datorn som kommer ut någon gång i framtiden 🙂

Här är i alla fall två nya bilder som jag uppdaterat min 500px sida med, ha en trevlig helg allihopa!

Http://www.500px.com/bholmbom/

Aurora Borealis outside Jukkasjärvi October 2018 by Björn Holmbom on 500px.com
Aurora Borealis outside Jukkasjärvi October 2018 by Björn Holmbom on 500px.com

Norrsken med Kiruna kyrka!

Var ute och filmade lite norrsken i söndags (7 oktober 2018) och fick massor av kanonbra material som ska gås igenom, tyvärr har jag så sölig dator så det går enormt sakta att redigera filmer i 4k.

Här är i alla fall en liten snutt på 1 minut med norrsken över kyrkan i Kiruna.

Filmen är uppspelad i realtid.