Objektivtester

Jag kommer att börja göra objektivtester på min blogg, det kommer att handla om gamla som nya objektiv, tanken är att testa dessa objektiv ska testas ute i naturen där jag kommer gå igenom vad jag tycker om objektivets egenskaper som känsla, skärpa, bokeh, färger, rendering och byggkvalitet.

Allt som är laboratorietester kommer jag att undvika, för mig är det mycket viktigare hur känslan är i objektivet samt hur dess egenskaper är, inte om den är superskarp på full öppning vilket det verkar råda någon form av hysteri kring idag, jag är även opartisk och säljer inga nya kameror eller objektiv, därför känner jag mig fri att kunna skriva bra om gamla objektiv då det inte påverkar mig på samma sätt som många andra.

Mitt råd just nu i skrivande stund är att du inte ska dras med i hysterin kring skärpa och upplösning utan fundera vad du själv vill åstadkomma med dina bilder, om du kan tänka dig att ändra bländare manuellt och fotografera halvmanuellt så finns gamla objektiv för under tusenlappen och ibland för bara en hundralapp som renderar färger kombinerat med skärpa så fint jämfört med moderna objektiv där du kommer att få köpa ditt objektiv på avbetalning eller spara pengar länge, detta är objektiv som kostar 5-10000kr eller ännu mer per styck. Min generella uppfattning är också att väldigt många moderna objektiv har en mera aggresiv / skarp / stökig bakgrundsoskärpa vilket kanske kommer ifrån att man jagar skärpa idag genom att göra glasen så rena och klara som möjligt, detta låter jag dock vara osagt eftersom jag inte har den kunskapen i ämnet att säga om så är fallet.

Nu pratar jag förstås om prime-objektiv, alltså en fast brännvid t.ex 90mm, det är den sortens gamla objektiv som kan vara en riktig investering för dig som vill ha bra grejer men ändå inte slösa bort alla dina pengar, gamla sortens zoom objektiv är generellt så dåliga att de inte är någon mening alls att använda på moderns kameror, därför kommer dessa tester enbart att handla om prime-linser, eventuellt någon gammal zoom som fått väldigt bra rykte. Vissa gamla objektiv som är tillverkade fram till 1980 är radioaktiva och dem skulle jag vilka avråda ifrån även om det påstås vara ofarligt.

Det första testet som kommer ut kommer att handla om Konica Hexanon AR 50mm f:1.4.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *