Konica Hexanon AR 85mm F1.8

Som vanligt med gamla Konica objektiv så har du ingen elektronik i objektiven vilket betyder att du måste fokusera och ställa in bländare manuellt, detta fungerar bra om du har ett bländarförval program på din kamera, eller slutartidsautomatik. Du får inte heller någon information i dina bilder vilken bländare eller brännvidd du har använt, är detta något du kan acceptera så rekommenderar jag varmt alla Hexanon objektiv.

Jag upplever detta objektiv som mjukt/soft på bländare 1.8 men redan på bländare 2.8 är den fantastiskt, den levererar skarpa, kontrastrika bilder, vackert renderade färger och en fantastiskt bakgrundsoskärpa direkt ur kameran, dock har mina exempelbilder fått sig en digital retouch i Lightroom där de är behandlade och beskurna i mitt tycke och smak.

Konica Hexanon AR 85mm F1.8 adapterad med Sony A7R II

Objektivet är en liten guldklimp för dig som tycker om att fotografera porträtt och någorlunda stora saker med en fantastisk bokeh, objektivet är så bra att hittar du ett objektiv i bra skick och till rätt pris så köp.

Objektivet saknar dock vädertätning så ibland kan det vara dammkorn inne i linsen men detta är något som sällan påverkar bilden. Ska du använda objektivet till exempel i skogen så kommer du inte nära små objekt då den har en meters närgräns, dock kommer du att kunna fotografera landskapsbilder och andra motiv i viss mån. Jag har dock fotograferat många mindre saker med en sensor på 42 megapixel och beskurit efteråt, det fungerar bra om du har hög upplösning i din kamera.

Objektivet väger cirka 420 gram med båda linslocken på, största bländare är 16 och är graderat 1.8 – 2.8 – 4 – 5.6 – 8 – 11 – 16 – AE. Bländaren kan även ställas in i halva steg som inte är graderade.

Nedanför kommer exempelbilder från detta objektiv och vill du se dem i full upplösning så kan du använda dig av den här flickr länken:

https://flickr.com/photos/183052120@N08/sets/72157710258590211

Vill ni läsa mer tekniskt angående objektivet så hänvisar jag er till den här sidan som har mycket information om Konica och objektivet, sidan är på engelska:

https://www.buhla.de/Foto/Konica/Objektive/e85_18.html

Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather
Konica Hexanon AR 85mm 1.8 – Cloudy weather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *